Populair wetenschappelijk magazine over radioamateurisme

  

No. 24 - 1 juni 2006 - Wordt wekelijks 'ververst' - Redactie: John Piek (PA0ETE)

URL: www.pa0ete.nl - International version: www.pa0ete.com

  

     

Foto 1

Zelfbouw: lineaire versterkers voor amateurgebruik

Deel 8 - De koeling
 

Kijk hier voor de gevaren van hoogspanning

Waarschuwing

Deze serie over een zelfbouwlineair bestaat in totaal uit 12 afleveringen. Na deze afleveringen beschrijft Bouke aansluitend de bouw van een lineair voor de zes meterband. Hierna volgen nog enkele artikelen over soortgelijke onderwerpen.

Zelfbouw: lineaire versterkers voor amateurgebruik

Deel 8 - De koeling

In deze korte aflevering beschrijft Bouke de koelingsmaatregelen die nodig zijn.

Buizen zoals de toegepaste TB 3,5/750 of de QB 3,5/750 hebben koeling nodig. Wanneer u nagaat dat de output van zo'n lineair ongeveer 800 watt zal bedragen en het rendement van de buis in de buurt van de 50% ligt, dan is het duidelijk dat de totale input dus 1600 watt is. Tel daar nog eens een 70 watt aan gloeidraadvermogen bij op en het totaal is 1670 watt.

800 watt daarvan verdwijnt in de antenne, dus de resterende 870 watt wordt door de buis omgezet in warmte. Een beetje hulp om dat af te voeren heeft dit type buis dus wel nodig. En daarom is het gewenst om langs de buis een constante luchtstroom van verse lucht in stand te houden.

Dit kan op verschillende manieren plaatsvinden, met verschilende soorten blowers. We houden het hier simpel: een gewone ventilator zoals afgebeeld op foto 1 is voldoende. Bovendien zijn dit type blowers ruim voorradig op radio markten en voor € 5,- bent u vast wel eigenaar van zo'n exemplaar. Er is één maar bij: elk spannings type is geschikt, maar gebruik nooit een blower met een ingebouwde toerenregeling, het type van 12 volt dat vaak wordt toegepast in computer voedingen. In de behuizing van dit soort blowers zijn een aantal transistoren opgenomen, en die kunnen absoluut niet tegen het sterke hoogfrequente veld dat tijdens het zenden ontstaat. De afstand tussen de blower en de anode van de buis met het volledige zendvermogen is immers minimaal… Gewoon een 220 volt type is het handigst.
  
  
Eerst testen, dan boren
  
Qua afmetingen moet u even kijken naar het type kast dat u gebruikt. Er zal dus een gat in de achterkant van de kast gemaakt moeten worden, overeenkomend met de diameter van de blower en tegenover de positie van de buis op het chassis. Bovendien is het handig om de blower op de achterkant van de kast te monteren.

Zodra het chassis naar binnen geschoven is kunt u de blower met de 220 volt verbinden. In het chassis bevind zich wel 220 volt en deze spanning wordt aangesloten op een willekeurig type plug aan de achterkant van het chassis.
De blower wordt voorzien van een passende plug en ziedaar…zodra het chassis geplaatst is kan de blower bediend worden vanuit de kast.


Foto 2

Op foto 2 is aangegeven hoe het gemaakt kan worden. Nogmaals, de diameter van de blower is niet zo belangrijk. Kies een type dat past bij of op de achterkant van uw kast. Het type plug moet natuurlijk wel geschikt zijn voor 220 volt.

 

Op foto 3 is het geheel in gemonteerde toestand nog eens te zien.


Foto 3

Laatste tip, controleer de door u gekochte tweedehands blower eerst, voordat u met de grote gatenboor in de weer gaat. Let daarbij vooral op trillingen en het geluidsniveau dat de blower produceert. Deze laatste proef kunt u het beste doen door de blower even apart aan te sluiten en op een houten tafel te zetten. U hoort dan onmiddellijk of alles soepeltjes loopt.

Heeft u vragen over deze aflevering, of de vorige:

zhtech]at[zhtech.nl

©2006, copyright: Bouke Zwerver

vorige - home - volgende

www.zhtech.nl

 

    

    banner van deze site (downloaden met rechtermuisknop, Opslaan als...)

©2006, copyright op alle materiaal: John Piek, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden 
Van toepassing zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E press.