No. 4 - februari 2006 - Wordt wekelijks 'ververst' - Redactie: John Piek (PA0ETE)

  

Het gevecht van PA1JD om een antennevergunning

Buren steunen antenneaanvraag
 

Introductie bij dit artikel
 
Bij Jaap was ik in september 2000. Hij vond het ongelooflijk leuk dat hij zijn verhaal in RAM kwijt kon. Ik weet nog dat heel onverwacht de batterij van mijn (toen nog) analoge camera leeg was zodra ik begon met foto's maken. Heel onprofessioneel, en een unicum, vooral ook dat ik geen reserve-batterijtje voor de belichtingsmeter bij me had. Ik ben daar gewoonlijk heel secuur in, maar ik had het batterijtje net vervangen, dus helemaal was het me denk ik ook niet aan te rekenen. Gelukkig was het op zaterdagochtend, en vervolgens ben ik met Jaap samen het razend drukke dorp in geweest om een nieuwe te halen. Dat soort dingen zijn wel de gebeurtenissen die je bijblijven...
 


(klik op de foto voor een vergroting)

Buren steunen antenneaanvraag

Het gevecht van PA1JD om een antennevergunning

Het komt niet vaak voor dat de gemeente tégen plaatsing van een hoge antennemast is, en de omwonenden vóór. Toch is dit het opvallende verhaal van de antenne-aanvraag van de sympathieke Jaap Druyff, PA1JD. Jaap begon vrij laat als zendamateur, hij was halverwege de vijftig toen hij op een camping in Spanje met het amateurisme in aanraking kwam. Zijn vrouw Dinie, zelf geen amateur, steunt hem door en door in zijn hobby, zoals deze zich in de afgelopen jaren ontwikkeld heeft. Jaap is actief met ATV, en op de kortegolf. Met de hulp van een advocaat, mede-amateurs, vrienden, en niet in de laatste plaats zijn buurtgenoten kwam zijn antennemast er te staan.

Jaap Druyff kwam zo'n acht jaar geleden in aanraking met het zendamateurisme. Hij werkte in die tijd als elektrotechnicus, en in het vooruitzicht van de VUT was hij op zoek naar een hobby. In Spanje kwam hij op een camping een al wat oudere Belgische zendamateur tegen, ON4MD. Deze had zijn apparatuur bij zich, en door deze kennismaking raakte Druyff geïntrigeerd door de hobby. Kort daarna bouwde hij zijn eerste ontvanger, een ontwerp dat hij uit een tijdschrift had. In de zomer zes jaar geleden haalde Jaap zijn D-machtiging en in het najaar van 1999, midden in de strijd om zijn antennevergunning haalde hij A.
Het verhaal van zijn antennemast begon allemaal 5 jaar geleden toen Druyff bezig was met de voorbereidingen voor de verbouwing van zijn huis. Tijdens een voorbespreking over de bouwtekening hiervoor maakte het hoofd van de afdeling bouwkunde van de gemeente een opmerking. Hij raadde hem af om ook een bouwvergunning voor zijn antenne aan te vragen, omdat dit de afgifte van een vergunning voor de verbouwing wel eens aanzienlijk zou kunnen vertragen. Jaap Druyff: "Kennelijk redeneerde de gemeente nog vanuit de gedachte aan alle antennes die vroeger op de daken stonden voordat er bekabeld werd, en waren ze opnieuw bang voor wildgroei. Ik heb toen maar besloten om eerst het huis te verbouwen, en daarna met de antenne te beginnen."


(klik op de foto voor een vergroting)

 

  

(klik op de foto voor een vergroting)

"Detonerend"
 
Zo'n tweeënhalf jaar geleden was het zo ver. Via een brief verzocht hij burgemeester en wethouders of om een bouwvergunning voor de plaatsing van zijn antennemast. Druyff: "Telefonisch hoorde ik in eerste instantie dat burgemeester en wethouders geen bezwaar hadden tegen de vergunning. Hierna heb ik de bouwaanvraag ingediend." De problemen kwamen vervolgens toen de welstandscommissie (de vroegere schoonheidscommissie) werd ingeschakeld. Zij vonden de antenne 'detonerend' voor het landschap, zo vlak aan de rand van het dorp, zeker als je vanuit een buurgemeente kwam aanrijden en reageerden met een negatief rapport. Jaap: "Ik vind het raar dat een welstandscommissie zo oordeelt. Mijn zus woont tegenover een aantal tennisbanen, en ik vind die hoge netten om de ballen binnen het terrein te houden bijvoorbeeld ook niet erg mooi. En iemand met duiven kan voor zijn hobby vaak een duiventil plaatsen, die ook niet door iedereen even mooi wordt gevonden. Daar komt nog bij dat veel amateurs een hoge antenne wel mooi vinden..."
Druyff had vervolgens een gesprek met de wethouder en het hoofd bouwkunde samen. Conclusie was dat B & W zich achter het advies van de welstandscommissie schaarden. In een poging om het tij ten goede te keren 
vroeg hij aan een onafhankelijke tussenpersoon, werkzaam bij een regionale instantie van een grote buurgemeente en goed thuis in dit soort zaken, om te bemiddelen met de persoon die het meeste dwars lag. Uitgelegd werd dat de 24 meter hoge antennemast inschuifbaar zou zijn tot maar negen meter hoogte, maar er bleek geen bemiddeling mogelijk, de man was onvermurwbaar en hij voelde er niets voor.


(klik op de foto voor een vergroting)

Opmerkelijk
 
Hierop werd de bouwaanvraag afgewezen. Gewoonlijk kan er dan een hernieuwde aanvraag van de bouwvergunning, met enige wijzigingen, plaatsvinden. Druyff: "Ik kreeg het verzoek om opnieuw een tekening te maken van het betonblok, dat onder de mast zou komen. Ik heb meteen de volgende dag een bouwtekening gemaakt en deze meteen ingediend." De nieuwe aanvraag voor een bouwvergunning werd echter opnieuw afgewezen. Druyff liet zich niet afschepen en diende een bezwaarschrift in. Verder schakelde hij de advocaat van de VERON in, mr. Van den Berg, die gespecialiseerd is in dit soort zaken.
Op dit moment gebeurde er iets opmerkelijks: een buurvrouw stelde voor om Jaap te steunen door een handtekeningenactie te willen opzetten. Dit is vervolgens ook gebeurd, en Jaap wist zo de handtekeningen te verzamelen van de hele buurt. "Ik heb deze lijst met handtekeningen zelf naar het gemeentehuis gebracht om ze aan mijn dossier toe te voegen."
Druyff werd hierop gebeld door een dorpsgenoot, dat een andere amateur in de gemeente wel vergunning had gekregen, en dat juist de contactpersoon van de gemeente die bij Druyff lag zich hier juist voor de vergunning had ingezet. Dit kan duiden op rechtsongelijkheid of willekeur.
Verder kwam Druyff nog een ontwikkeling ter ore die waar hij zich flink boos over maakte: "Ik hoorde dat tijdens de periode dat mijn aanvraag liep het bestemmingsplan was gewijzigd. Plotseling bleek erin te staan dat het bestemmingsplan alleen voor het dorp zelf gold en niet voor de rand. Wat mij zo boos maakte was dat ik daarover niet geïnformeerd ben." Door deze wijziging viel de toegestane antenne dus binnen het gebied waar het bestemmingsplan voor geldt, en de antenne van Druyff niet. Wat Druyff daarnaast stoorde was dat in de periode dat de aanvraag liep wel drie GSM-masten in en rondom het dorp geplaatst werden.

 

Druyff benadrukte nog maar een keer in een brief dat de antennemast in ingeschoven toestand slechts negen meter hoog is, en dat hij dan geheel achter zijn huis zou staan, waardoor hij vanaf de straat niet te zien is. Verder wilde hij best garanderen dat hij hem zoveel mogelijk in de lage stand zou zetten. Hierop werd door de gemeente verder niet ingegaan.
Voor de hoorzitting die volgde op het bezwaarschrift had de gemeente een ingenieursbureau ingeschakeld. Druyff werd erg geholpen door Roel van Dijk, PA1DYK, die voor hem tijdens de hoorzitting het woord voerde. Druyff: "Al aan het begin van deze zitting hoorde ik aan de scherpe vragen dat ze het er niet mee eens waren met wat de gemeente wilde. Het belangrijkste dat deze in handen had was het rapport van de welstandscommissie, maar waarom gold hun oordeel voor de ene mast wel, en voor de andere niet." Goed van pas kwamen een zevental van mr. V.d. Berg gekregen uitspraken van de raad van state, waarbij een gemeente in het ongelijk werd gesteld. Druyff benadrukte hij nog maar eens dat de vrijheid van nieuwsgaring en het recht op vrije meningsuiting internationaal is geregeld. Verder haalde hij kort voor de hoorzitting zijn A-machtiging, waardoor hij tegen de gemeente kon zeggen dat hij door een examen de hoogste machtigingsklasse had bereikt. Dit keer verliep de hoorzitting heel anders. Jaap kreeg snel nadat hij had plaatsgevonden zijn bouwvergunning!


(klik op de foto voor een vergroting)

Alles op alles
  
Jaap heeft tijdens deze hele periode werkelijk alles op alles gezet om de antennevergunning te verkrijgen. Zo heeft hij de op verschillende manieren de pers ingeschakeld. Een journaliste van de plaatselijke krant kende het zendamateurisme doordat haar zoon een aantal keren had meegedaan aan de JOTA voor de scoutinggroep die gebruik maakte van de zendmachtiging van Jaap. Zo wist zij hoe belangrijk de amateur-dienst is bij calamiteiten, als andere manieren van communicatie zijn uitgevallen, zoals in het verleden vaak is gebeurd. Daardoor was zij extra geïnteresseerd in de zaak. Ook was de krant bij de hoorzittingen vertegenwoordigd. Verder is hij door een aantal medeamateurs erg geholpen, zoals bijvoorbeeld PA1RK, die de hoorzitting op video vastlegde. Verder kwam er een aantal buren naar de hoorzitting om Jaap's aanvraag te ondersteunen.
Ondertussen wordt hij nu door veel amateurs uit het hele land benaderd om hen te vertellen hoe hij de vergunning kreeg. De antennemast heeft hij vorig jaar november met de hulp van een zevental bevriende amateurs gebouwd. "Het was 3 graden, dus het was nog flink afzien. We hebben tien ton beton in de grond moeten storten, en ik had een haspel van 500 m kabel in huis. De kabel moet je eerst uitrollen voordat je het kunt gebruiken, en de kabel lag werkelijk door het hele huis heen. In de blokhut in de tuin hebben we de boel gemonteerd en alle connectoren eraan gesoldeerd."


(klik op de foto voor een vergroting)

Jaap Druyff, PA1JD is zeer actief op de HF-banden en met ATV. Hij is regelmatig te vinden op de ATV-repeater PI6ANH in Arnhem, die hij mede heeft gesponsord en op PI6ATV in IJsselstein.

Tekst en foto's: John Piek

vorige - home - volgende

©2006, copyright op alle materiaal: John Piek, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden 
Van toepassing zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E press.