Gebruik novice-apparatuur in het buitenland
#018 11-2-07 13.30
De afgelopen periode kwamen er diverse vragen bij deze site binnen over het gebruik van amateurapparatuur in het buitenland, met name door novice-machtiginghouders. Informatie hierover was niet te vinden en wat wel te vinden was, dat was verouderd, mede door de gewijzigde situatie met betrekking tot België. Om die reden legden wij de vraag neer bij Arjan Ridderink van Agentschap Telecom. Hij gaf ons de volgende informatie:

"In het land waar de betreffende zendamateur zich bevindt, gelden de plaatselijke regels die daar voor de betreffende categorie (N of F) van toepassing zijn. Een zendamateur moet zich daarom van te voren op de hoogte stellen van de ter plaatse geldende regelgeving van de landen. Voor Agentschap Telecom is het onmogelijk dit allemaal voor u bij te houden aangezien dan alle buitenlandse wet- en regelgeving op dit gebied bijgehouden moet worden. Dit overzicht staat wel op de website van de European Radiocommunications Office, www.ero.dk."

"Het overzicht in dit specifieke geval is te vinden op deze link. Hier staat de lijst van landen die meedoen aan de regeling met daarbij de prefix die in het betreffende land gevoerd dient te worden. Als het te bezoeken land hier niet bij staat is het in een aantal gevallen wel mogelijk om een gastlicentie aan te vragen. Voor uitgebreide informatie hierover kan de radiozendamateur terecht bij de administratie van het betreffende land."

"Voorbeeld: U bent PD0XYZ en u bevindt zich op de camping bij Winterberg (Duitsland). Voor u gelden dan de Duitse regels voor de Novice vergunning. U mag dan uitkomen op alle in Duitsland aan DO amateurs toegewezen frequenties met het in Duitsland toegestane vermogen voor deze categorie met de roepnaam DO/PD0XYZ. Bijvoorbeeld in de 80meterband op 3720 kHz met 100 watt. U mag niet in de 40 meterband zenden, omdat dit in Duitsland niet is toegestaan. Omgekeerd mag DO2ABC die zich met zijn zeiljacht op het Sneekermeer bevindt, zenden op 7081 kHz met max 25 watt en de roepnaam PD/DO2ABC. Hij mag echter niet op 3720 kHz zenden aangezien hij zich in Nederland bevindt en hij aan de Nederlandse regelgeving gehouden wordt." (bron: AT)