w w w . v r a g e n r u b r i e k . n l
  

 Populair wetenschappelijk magazine over radioamateurisme 

  

No. 27 - 27 juli 2006 - Wordt wekelijks 'ververst' - Redactie: John Piek (PA0ETE)

www.pa0ete.nl - International version: www.pa0ete.com

  

     

Overzichtsfoto hoogfrequentgedeelte
  

Zelfbouw: lineaire versterkers voor amateurgebruik

Deel 10 - Extra capaciteit voor de loading-condensator

Deel 11 - Testprocedure onder hoogspanning
 

Kijk hier voor de gevaren van hoogspanning

Waarschuwing

Deze serie over een zelfbouwlineair bestaat in totaal uit 12 afleveringen. Na deze afleveringen beschrijft Bouke aansluitend de bouw van een lineair voor de zes meterband. Hierna volgen nog enkele artikelen over soortgelijke onderwerpen.

Zelfbouw: lineaire versterkers voor amateurgebruik

Deel 10 - Extra capaciteit voor de loading-condensator

Deel 10 is de laatste aflevering van het bouwproject zelf. In de volgende aflevering begint het afregelwerk.

Het probleem dat zich voordeed in aflevering 9, omtrent een te kleine capaciteit van de tuning- C voor de lage banden, kan zich ook manifesteren bij de loadingcondensator.
Wanneer u gebruik heeft gemaakt van een gewone afstemcondensator van 3 x 500 pF uit een ormroepdoos, dan zal dit zeker het geval zijn. Als u echter een condensator van 6 x 500 pF toepast, dan zal deze aflevering aan u niet besteed zijn.

Vooral op 160 en soms ook op 80 meter kan het voorkomen dat u bij het afstemmen capaciteit tekort komt bij de loadingcondensator. Maar als u zich het schema uit aflevering 5 herinnert: op de tweedeks PI-filterschakelaar waren daar nog twee kontakten ongebruikt gebleven, namelijk de 80 en 160 meter-stand op het tweede dek. Deze gaan we nu gebruiken om wat extra capaciteit voor de loading- C op deze banden bij te schakelen.


Tekening 1 van deel 10

In tekening 1 (zie bovenaan) is aangegeven hoe de schakeling eruitziet, en op foto 1 is de opstellingssituatie weergegeven. Er is een extra C van 400 pF ( +/- 100 pF) voor de 80 meter en een extra C van 1000 pf voor de 160 meter band. Deze C's passen mooi tegen de zijkant van het chassis, en worden met massieve dikke 2 mm koperdraden aan de schakelaar verbonden. Let wel op de kwaliteit van deze condensatoren, er lopen grote stromen in dit circuit.

  
Deel 11 - Testprocedure hoogspanning

In deel 11 wordt begonnen met het afregelen en de testprocedure. We gaan hier stap-voor-stap doorheen, zodat u niet met het zweet in uw handen komt te zitten, want spannend is het wel degelijk!!

We beginnen met het voedings gedeelte. Volg hierbij nauwkeurig de hieronder aangegeven handelingen.


Figuur 1 van deel 11

1. Soldeer de verbinding van de hoogspanning naar de diodes aan één zijde los. Dit is aangegeven op punt A van tekening 1.

2. Verwijder de buis.

3. Steek de steker in het stopcontact.

4. Bedien schakelaar S1.

5. Lampje B (liefst rood of oranje) moet nu gaan branden. De blower begint nu ook hoorbaar met zijn werk.

6. Wacht even een tijdje en probeer te vast te stellen of weerstand R ook warm wordt. (Pas te allen tijde op voor elektrische schokken!) Indien ja, dan is er iets mis met de bedrading. Ga na of de juiste draad aan het juiste punt zit.

7. Weerstand blijft koud? OK, druk nu op drukschakelaar C , het 220 V-relais moet daarbij aantrekken, en lampje D (bij voorkeur groen) moet gaan branden. Lampje B moet uitgaan. Zo niet, dan moet wederom de bedrading worden nagekeken.

8. Wanneer u drukschakelaar C heeft losgelaten moet het relais in de aangetrokken stand blijven, en lampje D moet blijven branden. Zo niet, dan is de overname schakeling in het relais niet goed aangesloten.

9. Wacht even een tijdje. Als alles rustig blijft, dan is dit gedeelte OK. Controleer desnoods nog even of er inderdaad 220 volt op de primaire kant van de trafo aanwezig is.

10. Schakel het geheel weer uit.

11. Soldeer de draad van de secundaire winding op punt A weer vast.

12. Wanneer u beschikt over een variac, haal hem dan nu uit de kast. Heeft u hem niet? Geen paniek...

13. Sluit een DC-voltmeter aan op punt E van tekening 1. Gewoon tussen aarde en de + van de laatste elco uit het rijtje.

14. Schakel vervolgens de voeding weer in.

15. De gelijkricht schakeling is nu ingeschakeld op het net via de weerstand R. De voltmeter op punt E zal tussen de 300 en de 400 volt aanwijzen. Is dit niet het geval, ik bedoel, geeft hij 0 volt of 500 V aan, dan is er een bedradings fout gemaakt.

16. Laat de zaak even rusten, de elco's kunnen nu even wennen aan de spanning. Ondertussen kijkt u op de voltmeter en vermenigvuldigt deze waarde met 8. Stel dat de waarde op de universeelmeter 400 volt is, dan regelt u de voltmeter af op 400 x 8 = 32, 320 of 3200 volt, al naar gelang de schaal die u gekozen heeft. Lukt dit niet dan kunt u dit altijd nog aanpassen door de serie weerstand van de  potmeter naar punt E te verkleinen.
  

17. De weerstand R mag ondertussen wel een beetje warm worden, er loopt per slot van rekening een bepaalde secundaire stroom door de bleeders.

18. Nu komt het spannendste gedeelte. Druk op drukknop C. Het relais zal weer aantrekken en weerstand R kortsluiten. De volle mep staat nu op de trafo. Als u nu niet in het donker zit en de paneelmeter wijst in de buurt van de 4000 volt aan, dan is alles OK.

19. Laat het voedings gedeelte even aan staan voor een uurtje (eventueel met een rookmelder erbij) en ga koffiedrinken.

20. Controleer de paneelmeter, blower en (koude) voorschakel weerstand. Pas daarbij wederom met elektrische schokken. Alles OK ?? Schakel dan de voeding uit. De hoogspannings test is geslaagd.

21. Rest nog de benodigde spanning voor antenne relais, schaal lampjes en degelijke. Deze test is simpel. De schaal lampjes moeten branden en als u de STB (stand- by) schakelaar bedient dan moeten de antenne relais, en voorspannings relais reageren.

Controleer na een uurtje nog wel even of de spanning op niveau blijft. Dat is een  teken dat de trafo het kan trekken.

22. Hetzelfde geldt voor de gloeispanning, plaats de buis maar sluit de anode nog niet aan. Na een uurtje 'gloeien' moet de 7,5 volt nog steeds op niveau zijn en de trafo mag 'slechts' hand warm zijn.

23. Alles OK. Uw voedings gedeelte is nu klaar.

Heeft u vragen over deze aflevering, of de vorige:

zhtech]at[zhtech.nl

©2006, copyright: Bouke Zwerver

vorige - home - volgende

www.zhtech.nl

 

 

    

    banner van deze site (downloaden met rechtermuisknop, Opslaan als...)

©2006, copyright op alle materiaal: John Piek, tenzij anders vermeld.
Kopiëren of publicatie zonder schriftelijke toestemming vooraf verboden 
Van toepassing zijn daarnaast de meest recente algemene voorwaarden van Piek-E press.